O NAMA

 

Univerzitetski sportski savez Niš (USS Niš) osnovan je 1968. godine, pod nazivom Univerzitetski savez organizacija za fizičku kulturu Niš. Od 1992. godine radi u sastavu ustanove Studentski kulturni centar Niš. USS Niš okuplja sportska društva svih fakulteta Univerziteta u Nišu, ali i drugih visokoškolskih ustanova koje rade na teritoriji Grada Niša. Osnovni cilj je organizacija različitih sportskih događaja, popularizacija fizičke kulture među studentskom populacijom, formiranje univerzitetskih sportskih klubova i reprezentacija, saradnja sa ostalim sportskim savezima, kao i generalno unapređenje sportskog života na Univerzitetu u Nišu.

 

USS Niš organizuje mnoge sportske manifestacije, od kojih su najvažnije: Univerzitetska sportska liga u malom fudbalu, košarci, odbojci, rukometu, stonom tenisu, šahu, streljaštvu i tenisu (u muškoj i ženskoj konkurenciji). Takođe, organizuju se otvoreni šampionati u džudou, karateu, krosu, plivanju, skijanju i atletici. Godišnje se organizuju različita kup takmičenja povodom obeležavanja značajnih datuma, kao i rekreacija studenata (škola plivanja, škola skijanja i drugo). U ovim aktivnostima učestvuje preko 1.200 studenata svake godine.

 

U okviru USS-a Niš svojevremeno su formirani univerzitetski sportski klubovi, pod zajedničkim imenom "Student", a kasnije "Akademac". To su bili: klub malog fudbala, košarkaški klub (muški i ženski), odbojkaški klub (muški i ženski), go klub, šah klub i ragbi klub. Svi klubovi su prevazišli univerzitetski, amaterski nivo rada, tako da se godinama uspešno takmiče u ligama koje organizuju sportski granski savezi.

 

USS Niš kao član Univerzitetskog sportskog saveza Srbije učestvuje na Univerzijadi Srbije, Univerzitetskoj sportskoj ligi Srbije (višestruki prvaci u konkurenciji studenata u malom fudbalu, košarci i odbojci, kao i jednom u konkurenciji studentkinja u odbojci), kupovima Srbije i drugim takmičenjima. Međunarodni program realizuje se kroz učešće niških studenata u univerzitetskim selekcijama Srbije koje nastupaju na Svetskim Univerzijadama i Svetskim univerzitetskim šampionatima.

 

Od 2005. godine sportske ekipe Univerziteta u Nišu sa uspehom učestvuju na Evropskim univerzitetskim prvenstvima. Najveći uspeh postigla je odbojkaška ekipa koja je na Prvim Evropskim univerzitetskim igrama u Kordobi (Španija) 2012. godine osvojila ZLATNU MEDALjU.

 

Ekipe USS-a Niš do sada su učestvovale na sledećim Evropskim univerzitetskim prvenstvima:

 

- 2005. godina: košarka (m) u Poljskoj (Goržov) – srebrna medalja; fudbal (m) u Srbiji (u Nišu);

- 2006. godina: rukomet (m) u Francuskoj (Bezanson); košarka (m) u Portugaliji (Gimaraeš); odbojka (m), tenis (m, ž) i fudbal (m) – bronzana medalja u Holandiji (Ajndhoven); mali fudbal u Srbiji (Novi Sad);

- 2007. godina: rukomet (m) u Poljskoj (Lođ);

- 2008. godina: stoni tenis (m, ž) u Italiji (Latina); mali fudbal (m) u Poljskoj (Vroclav); odbojka (m) u Italiji (Kamerino); rukomet (m, ž) - srebrna medalja (ž) u Srbiji (u Nišu);

- 2009. godina: stoni tenis (m, ž) u Srbiji (u Nišu);

- 2010. godina: košarka (m) u Poljskoj (Poznanj), odbojka (m) u Poljskoj (Varšava) i mali fudbal u Hrvatskoj (Zagreb);

- 2011. godina: košarka (m) u Španiji (Kordoba); odbojka (ž) u Srbiji (Kragujevac); džudo (m, ž) u BiH (Sarajevo) - ZLATNA MEDALjA - Ljiljana Savanović (48 kg) i srebrna medalja - Uroš Kostadinović (64 kg); karate (m, ž) u BiH (Sarajevo);

- 2012. godina: 1. Evropske univerzitetske igre u Španiji (Kordoba): odbojka (m) - ZLATNA MEDALjA; košarka (m).

- 2013. godina: odbojka (studenti) u Nikoziji (Kipar) - SREBRNA MEDALjA.

Кошаркашка екипа (м) учествовала је на Балтичким СЕЛЛ играма 2006. године у Естонији (Тарту), где је освојила сребрну медаљу и 2008. године у Финској (Еспо-Хелсинки) - освојена бронзана медаља.

 

Zajednička ekipa u malom fudbalu Univerziteta u Nišu i Univerziteta umetnosti iz Beograda učestvovala je na Međunarodnom prvenstvu Izraela 2008. godine u Haifi.

 

USS Niš je, takođe, organizovao velika sportska takmičenja. Još 1989. godine organizovana je 8. univerzijada SFR Jugoslavije, a 1997. godine prva i jedina Univerzijada SR Jugoslavije. Dva puta je USS Niš bio organizator plej-ofa državnog prvenstava Jugoslavije u malom fudbalu - 1994. i 1996. godine.

 

Najznačajnija međunarodna takmičenja organizovana u Nišu su: 3. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u fudbalu 2005. godine, 3. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u rukometu 2008. godine i 3. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u stonom tenisu 2009. godine.

 

Za postignute rezultate na unapređenju sporta i fizičke kulture studenata Univerziteta u Nišu, USS Niš je nagrađen sa više značajnih priznanja.