PODACI O STATUSU I RADU

UNIVERZITETSKOG SPORTSKOG SAVEZA NIŠA

 

1.USS Niš OSNOVAN je 1968. godine i od tada neprekidno radi, samostalno ili u okviru drugih društvenih organizacija i ustanova (Savez studenata Univerziteta u Nišu, Studentski kulturni centar Niš).

 

2.Odlukom o osnivanju Studentskog kulturnog centra Niš, koju je donela Skupština Univerziteta u Nišu 06. maja 1991. godine i Statutarnom odlukom SKC-a Niš, koju je takođe donela Skupština Univerziteta u Nišu 05.3.1992. godine, USS Niš je postao sastavni deo SKC-a Niš. Donošenjem Zakona o sportu 1996. godine Univerzitetski sportski savez Niš je registrovan kao posebno pravno lice - sportska organizacija, i kao takav je preregistrovan posle 2012. godine nakon donošenja novog Zakona o sportu.

 

3.Savez ima sledeće vrste (kategorije) članova: redovne članove; pridružene članove i počasne članove. Članovi Saveza iste vrste (kategorije) jednaki su u pravima, obavezama i odgovornostima, u skladu sa ovim zakonom i ovim Statutom.

 

4.REDOVNI ČLANOVI Saveza su njegovi osnivači: Studentski kulturni centar Niš, Univerzitet u Nišu, Studentski centar Niš, Savez studenata Univerziteta u Nišu.

 

5.PRIDRUŽENI ČLANOVI Saveza su svi akreditovani fakulteti Univerziteta u Nišu, kao i sve druge visokoškolske ustanove koje rade na teritoriji Grada Niša, preko svojih organa zaduženih za sport (komisije, sekcije, odbori i slično). Pridruženi članovi mogu imati aktivni i pasivni status. Aktivni pridruženi članovi su oni koji se prijave i učestvuju u Univerzitetskoj sportskoj ligi Niša u tekućoj školskoj godini, koju organizuje Savez. Pasivni pridruženi članovi su oni koji se ne prijave za učešće u Univerzitetskoj sportskoj ligi Niša u tekućoj školskoj godini koju organizuje Savez, ili iz nekog drugog razloga ne učestvuju u navedenom takmičenju (suspendovanje članstva i slično). Prestankom svojstva aktivnog pridruženog člana Saveza i njegovim prelaskom u pasivan status, prestaje i njegovo pravo učešća u aktivnostima organa i organizacije Saveza. Ponovnim učešćem u Univerzitetskoj sportskoj ligi Niša, pasivni pridruženi član automatski stiče status aktivnog pridruženog člana, sa svim pravima i obavezama propisanim ovim Statutom.

 

6.Aktivnosti USS-a Niš planira i realizuje Izvršni odbor, u koji ulazi po jedan predstavnik svih studentskih sportskih društava fakulteta i drugih visokoškolskih ustanova koje rade na teritoriji Grada Niša, u tekućoj školskoj godini. Sednice Izvršnog odbora održavaju se SVAKE NEDELjE u toku školske godine, i na njima se odluke donose javnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja svojih članova.

 

7.Univerzitetska sportska liga Niša je na prvom nivou, najznačajnije i najmasovnije takmičenje u organizaciji USS-a Niš (mali fudbal, košarka, rukomet, odbojka). U njoj DOBROVOLjNO učestvuju sportska društva svih fakulteta Univerziteta u Nišu, ali i drugih visokoškolskih ustanova koje rade u Nišu.

 

8.Pored Lige u 4 sporta (mali fudbal, košarka, rukomet, odbojka), organizuju se Studentska prvenstva Niša u sledećim sportovima: atletika, plivanje, šah, tenis, stoni tenis, basket, izazov snage (teretana), bičvolej, bridž, streljaštvo.

 

9.U toku godine organizuju se kup takmičenja: Svetosavski kup, Kup povodom Dana studenata Niša (22. mart), Kup povodom 6. aprila Svetskog dana sporta, Kup rektora povodom 15, maja koji je Dan Univerziteta u Nišu i drugi. USS Niš pomaže organizaciju i raznih humanitarnih studentskih turnira, kojih ima više u toku godine. Ovi turniri se organizuju u skoro svim sportovima u kojima se organizuju i studentska prvenstva.

 

10.USS Niš kao član Univerzitetskog sportskog saveza Srbije učestvuje na Univerzijadi Srbije, Univerzitetskoj sportskoj ligi Srbije (višestruki prvaci u konkurenciji studenata u malom fudbalu, košarci i odbojci, kao i jednom u konkurenciji studentkinja u odbojci), kupovima Srbije i drugim takmičenjima. Međunarodni program realizuje se kroz učešće niških studenata u univerzitetskim selekcijama Srbije koje nastupaju na Svetskim Univerzijadama i Svetskim univerzitetskim šampionatima.

 

11.Od 2005. godine sportske ekipe Univerziteta u Nišu sa uspehom učestvuju na Evropskim univerzitetskim prvenstvima. Najveći uspeh postigle su odbojkaška ekipa koja je na Prvim Evropskim univerzitetskim igrama u Kordobi (Španija) 2012. godine osvojila ZLATNU MEDALjU i rukometna ekipa koja je na 3. Evropskim univerzitetskim igrama u Hrvatskoj osvojila ZLATNU MEDALjU. Ekipe USS-a Niš do sada su učestvovale na sledećim Evropskim univerzitetskim prvenstvima:

- 2005. godina: košarka (m) u Poljskoj (Goržov) – srebrna medalja; fudbal (m) u Srbiji (u Nišu);

- 2006. godina: rukomet (m) u Francuskoj (Bezanson); košarka (m) u Portugaliji (Gimaraeš); odbojka (m), tenis (m, ž) i fudbal (m) – bronzana medalja u Holandiji (Ajndhoven); mali fudbal u Srbiji (Novi Sad);

- 2007. godina: rukomet (m) u Poljskoj (Lođ);

- 2008. godina: stoni tenis (m, ž) u Italiji (Latina); mali fudbal (m) u Poljskoj (Vroclav); odbojka (m) u Italiji (Kamerino); rukomet (m, ž) - srebrna medalja (ž) u Srbiji (u Nišu);

- 2009. godina: stoni tenis (m, ž) u Srbiji (u Nišu);

- 2010. godina: košarka (m) u Poljskoj (Poznanj), odbojka (m) u Poljskoj (Varšava) i mali fudbal u Hrvatskoj (Zagreb);

- 2011. godina: košarka (m) u Španiji (Kordoba); odbojka (ž) u Srbiji (Kragujevac); džudo (m, ž) u BiH (Sarajevo) - ZLATNA MEDALjA - Ljiljana Savanović (48 kg) i srebrna medalja - Uroš Kostadinović (64 kg); karate (m, ž) u BiH (Sarajevo);

- 2012. godina: 1. Evropske univerzitetske igre u Španiji (Kordoba): odbojka (m) - ZLATNA MEDALjA; košarka (m).

- 2013. godina: odbojka (studenti) u Nikoziji (Kipar) - SREBRNA MEDALjA.

- 2014. godina: košarka (studenti) u Roterdamu na 2. Evropskim univerzitetskim igrama - BRONZANA MEDALjA.

- 2015. godina: košarka (studenti) u Sloveniji - SREBRNA MEDALjA.

- 2016. godina: 3. Evropske univerzitetske igre u Hrvatskoj: rukomet (studenti) - ZLATNA MEDALjA, odbojka (m) - BRONZANA MEDALjA; Nemanja Tadić paraplivač - 4 ZLATNE MEDALjE i 1 SREBRNA MEDALjA, David Tekić džudista - BRONZANU MEDALjU. Još su učestvovali: košarka (m) i basket (m).

- 2017. godina: odbojkaška studentska ekipa osvojila je BRONZANU MEDALjU na Evropskom univerzitetskom prvenstvu u Poljskoj.

- 2018. godina: odbojkaška studentska ekipa osvojila je BRONZANU MEDALjU na Evropskim univerzitetskim sportskim igrama u Portugaliji; učestvovala je i košarka (m).

 

13.Ekipe USS-a Niš do sada su učestvovale na sledećim međunarodnim takmičenjima:

- Košarkaška ekipa (m) učestvovala je na Baltičkim SELL igrama 2006. godine u Estoniji (Tartu), gde je osvojila srebrnu medalju i 2008. godine u Finskoj (Espo-Helsinki) - osvojena bronzana medalja.

- Zajednička ekipa u malom fudbalu Univerziteta u Nišu i Univerziteta umetnosti iz Beograda učestvovala je na Međunarodnom prvenstvu Izraela 2008. godine u Haifi.

 

14.USS Niš je, takođe, organizovao velika sportska takmičenja. Još 1989. godine organizovana je 8. univerzijada SFR Jugoslavije, a 1997. godine prva i jedina Univerzijada SR Jugoslavije. Dva puta je USS Niš bio organizator plej-ofa državnog prvenstava Jugoslavije u malom fudbalu - 1994. i 1996. godine:

 

15.Najznačajnija međunarodna takmičenja organizovana u Nišu su:

- 3. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u fudbalu 2005. godine,

- 3. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u rukometu 2008. godine,

- 3. Evropsko univerzitetsko prvenstvo u stonom tenisu 2009. godine.

 

16.Za postignute rezultate na unapređenju sporta i fizičke kulture studenata Univerziteta u Nišu, USS Niš je nagrađen sa više značajnih priznanja: dva puta Povelja Oslobođenja Grada Niša, Nagrada udruženja sportskih novinara Niša za doprinos USS Niš razvoju niškog sporta 2014. godine, Zahvalnica Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu za izuzetnu saradnju i doprinos u radu SPUN-a 2018. godine...